Hoe plaats je jouw Siemens vaatwasser in een IKEA keuken? Dat hangt af van wat voor model en type vaatwasser je hebt. Er zijn twee verschillende breedtes vaatwassers te koop. Vaatwassers met een nisbreedte van 45 cm en vaatwassers met een nisbreedte van 60 cm. Voor beide breedtes hebben wij een oplossing. Zolang jouw Siemens afwasmachine volledig geïntegreerd is past hij met een adapt-r in een Ikea keuken.Zonder adapt-r heb je normaal gesproken een probleem als je de deur opent of sluit. Doordat het front te lang is zal dit het openen of sluiten van de vaatwasser belemmeren. Als je toch een Siemens vaatwasser in jouw IKEA keuken wilt dan heb je een adapt-r systeem nodig.

Schuifsysteem

De adapt-r is een schuifsysteem die vergelijkbaar is met sommige koelkast deuren. Het systeem wordt tussen de vaatwasserdeur en het keukenfront geplaatst en zorgt ervoor dat het keukenfront omhoog schuift als de deur wordt geopend. Bij het sluiten van de deur zal het front weer naar beneden schuiven. Mogelijk ken je dit systeem van de vele koelkasten die hier gebruik van maken. Echter wordt het bij koelkasten “sleepdeur systeem” genoemd. Wij hebben dit systeem aangepast en geschikt gemaakt voor het gebruik op vaatwassers. Omdat het volledige gewicht van het keukenfront aan het scharnier komt te hangen is een “koelkast systeem” niet geschikt. De adapt-r is volledig van aluminium en RVS en is daardoor ultra robuust. We geven niet voor niks 99 jaar garantie op de adapt-r Easy en Premium modellen.

Welke Siemens vaatwasser is geschikt voor een IKEA keuken?

In principe kunnen we deze vraag heel kort beantwoorden. Semi geïntegreerde Siemens vaatwasmachines zijn in principe niet geschikt om in een IKEA keuken te plaatsen. Volledig geïntegreerde vaatwasmachines zijn wel geschikt. Het verschil tussen een semi integreerbare vaatwasser en een volledig integreerbare vaatwasser is hoofdzakelijk het uiterlijk en de positie van de bediendelen.  Een semi geïntegreerde vaatwasmachine heeft de bediendelen aan de voorzijde van de vaatwasserdeur en een volledig geïntegreerde machine heeft het bediendeel aan de bovenzijde van de vaatwasserdeur.

Semi geïntegreerd Volledig geïntegreerd Volledig geïntegreerd met Metod front
Semi integreerbare vaatwasser in IKEA keuken Velledig integreerbare vaatwasser Volledig integreerbare vaatwasser met IKEA front
Niet geschikt Geschikt Geschikt

 

Typenummers + Google

Ook kun je aan de hand van de typenummers achterhalen of een Siemens vaatwasser geschikt is om in een IKEA keuken te plaatsen. Alle typenummers van Siemens vaatwassers beginnen met een 2 letterige code waarvan de 1e letter S. Het typenummer van de volledig geïntegreerde vaatwasser die we hier boven laten zien is sx614x02ae. Soms staan er ook andere korte letter en cijfercombinaties op de vaatwasser, zoals SD6P1B. Dit is een algemeen nummer en is niet het type/serienummer waar je op moet zoeken.

Enkele voorbeelden van nummers waar je niet op moet zoeken:

  • SD6P1B
  • SD6P1S
  • SL6P1S
  • S9VT1S
  • SD6PW1S

De reden dat je niet naar deze vaatwassers moet zoeken is omdat dit bepaalde vaatwasser series zijn en hier vallen zowel vrijstaande-, semi-geintegreerde- en volledig integreerbare vaatwassers onder.

Hoe achterhaal je dan wel of jouw Siemens afwasmachine in jouw keuken past?

Eigenlijk vrij simpel. Als jouw vaatwasser volledig integreerbaar is dan past hij met adapt-r in een IKEA keuken. Je wilt dus weten of jouw vaatwasser volledig integreerbaar is. We moeten allereerst achterhalen om wel type nummer het gaat. Het typenummer bestaat uit meer dan 7 cijfers/letters en wordt over het algemeen ook aangeduid als E-NR. Het typenummer moet er ongeveer zo uitzien: SN658X05IN. Je vindt dit typenummer in de rand van de vaatwasserdeur.

Deur openen In de rand zie je de machine gegevens E-NR is het nummer dat je moet hebben
Vaatwasser openen Machine gegevens in de rand E-NR is belangrijk
De gegevens staan in de rand van de deur Zoek het E-nummer op Gebruik 1 van de groen onderstreepte nummers

Schrijf dit typenummer op en zoek hem op in google, zoek op afbeeldingen.

Je ziet dan al heel snel de zogenaamde inbouw tekeningen van het desbetreffende model.  Zoals hieronder is weergegeven.

SX678X36TE in google zoeken

Je ziet dat bij deze vaatwasser de maximale fronthoogte 77,5cm is. Een Metod front is 80cm dus die zou zonder aanpassing niet op deze vaatwasser passen.
Alle vaatwassers waarvan de inbouwtekening er op een dergelijke manier uitziet zijn geschikt om in een IKEA keuken te plaatsen. We hebben een inbouwtekening hieronder uitvergroot.
De groene cirkel geeft het belangrijkste weer. De voorzijde bestaat uit een vlakke plaat. Hierdoor kan de adapt-r op de vaatwasser gemonteerd worden. De 705-775 rechts naast de vaatwasser geeft aan hoeveel MM het front mag zijn wat op de afwasmachine gemonteerd kan worden. Hier hoef je geen rekening mee te houden als je de adapt-r gebruikt, maar geeft in dit geval aan dat je zonder adapt-r geen Metod front kunt plaatsen op deze afwasmachine. Je kunt jouw favourite adapt-r uitkiezen in onze webwinkel.

Uitleg over inbouwen in ikea keuken

Niet mogelijk

Stel je zoekt op je type nummer, bijvoorbeeld SN59M500NL, in Google en je ziet een inbouwtekening die er zo uitziet:

Siemens vaatwasser opzoeken in google

Dan is het helaas niet mogelijk om een Metod front op je vaatwasser te installeren. De reden hiervoor is dat dit een Semi integreerbare vaatwasser is. Je ziet dit aan de verdikking aan de bovenzijde van de vaatwasserdeur. In dit geval is het bediendeel 114mm lang. Een eventuele mogelijkheid is om jouw vaatwasser met een Ikea resonlig in te bouwen. Ga voor meer informatie naar jouw IKEA filiaal. Mocht het zo zijn dat de ruimte van je bediendeel 200mm is in plaats van 114mm dan zou je kunnen proberen om de vaatwasser te installeren met een kleiner keukenfront. Dit wordt alleen wel puzzelen.

Semi integreerbaar past niet

Wij helpen graag

Mocht je problemen hebben of heb je vragen/opmerking naar aanleiding van mijn verhaal dan mag je ons altijd een mailtje sturen of een online vraag indienen. Wij helpen graag!

Adapt-r, voor alle merken vaatwassers

Wil je weten of jouw merk of type vaatwasser ook in een IKEA Keuken past? Wij hebben het per merk inzichtelijk gemaakt:

✓ AEG ✓ Amica ✓ ASKO ✓ ATAG ✓ Bauknecht ✓ Beko ✓ Bosch ✓ Candy ✓ Elektrolux ✓ Etna ✓ Grundig ✓ Indesit ✓ Inventum ✓ LG ✓ M-System ✓ Miele ✓ Pelgrim ✓ Samsung ✓Siemens ✓ Smeg ✓ Whirlpool ✓ Zanussi

Of kijk hier voor verschillende geschikte Siemens vaatwassers. 

De adapt-r biedt je een vrije keuze

Dankzij de adapt-r ben je niet langer verplicht om een XXL vaatwasser (hoogte 86.5 – 92.5 cm) of een speciale IKEA vaatwasser voor je METOD keuken te kopen. Je kunt ook kiezen voor een standaard model vaatwasser (hoogte 80 – 86.5 cm) van Siemens. Deze modellen zijn een stuk goedkoper in aanschaf en hebben een lager water- en energieverbruik. Kies voor de adapt-r 2.0 Basic, adapt-r 2.0 Easy of adapt-r Premium en ervaar het voordeel van een Siemens vaatwasser in je IKEA keuken.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wij ontwikkelden een systeem (onder naam adapt-r) waarmee het mogelijk is om je vaatwasser in een Ikea keuken te plaatsen. In basis werken wij met drie varianten:

Vragen

Heb je nog vragen? Stel je vraag via onze handige chat functie of via online vraag en antwoord pagina.