Het ontstaan van de adapt-r

Zoals vele andere producten om ons heen, is de adapt-r ontstaan naar aanleiding van een probleem. In 2015 kocht ik, Rob Tangenberg, een Ikea keuken. Ik was (en ben) zeer tevreden over de kwaliteit van de keukens die Ikea levert. Mijn vrouw en ik hebben uren “geshopt” bij diverse keukencentra en uiteindelijk hebben we voor een Ikea keuken gekozen. Onze voorkeur ging uit naar Siemens apparatuur en het granieten aanrechtblad hebben we bij een natuursteenhandelaar gekocht. Alleen de keukenkasten met toebehoren komen bij Ikea vandaan. De Ikea verkoopster gaf aan dat de apparatuur zonder problemen in te bouwen was, alleen voor de vaatwasser waarschuwde ze dat er alleen Ikea vaatwassers geplaatst konden worden. Dit in verband met de grootte van het keukendeurtje. Ik vroeg me af of dit klopte en ben op zoek gegaan naar een oplossing.

Op het internet waren diverse mensen met hetzelfde probleem als ik. Echter niemand had de oplossing. Uren lang heb ik nagedacht en gepuzzeld, op zoek naar een oplossing. Uiteindelijk heb ik een oplossing gevonden en deze toegepast in onze eigen keuken. Ik heb in maart 2015 een Miele vaatwasser aangeschaft en deze, met de eerste versie van de “adapt-r”, ingebouwd in onze nieuwe keuken.

 

Adapt-r 2.0

In juli 2015 kreeg ik het idee om mijn oplossing te gaan verkopen. In eerste instantie heb ik de adapt-r verkocht die ik bij mijzelf in de keuken heb toegepast. Omdat deze adapt-r niet op elke vaatwasser toepasbaar was heb ik de adapt-r compleet opnieuw ontworpen. In het ontwerp is rekening gehouden met zoveel mogelijk factoren waar men tegen aan kan lopen bij verschillende keukenfronten in combinatie met de verschillende vaatwassers. De huidige adapt-r is tot stand gekomen met medewerking en input van heel veel klanten, gebruikers en installateurs. De slechte onderdelen zijn stuk voor stuk uitgefaseerd en vervangen voor een ander ontwerp/materiaal. Waar de eerste adapt-r nog door mijzelf in de garage gefabriceerd kon worden is de huidige adapt-r dusdanig complex dat er een heel machinepark benodigd is voor de fabricage. De fabricage van de onderdelen wordt daarom uitbesteedt aan diverse metaalbewerkingsbedrijven uit het hele land.
Sinds september 2016 bieden we de adapt-r aan met een beter af te stellen scharnierpunt. Het is nu nog makkelijker om de adapt-r te installeren. Naast de inbouw in Ikea keukens wordt de adapt-r tegenwoordig ook in gewone keukens gebruikt.

 

Waarom is er gekozen voor de naam “adapt-r”?

De naam adapt-r is bedacht door een zeer goede vriend van mij, en heeft twee betekenissen.

    1. Adapt-r staat in eerste instantie voor adapter, dit is een “verbindingsstuk tussen twee dingen die niet zomaar aan elkaar passen“.
    2. Adapt is het engelse woord voor aanpassen. –r is de wiskundige benaming van de straal of radius van een cirkel. De adapt-r veranderd de radius/draaicirkel van het keukenfront waardoor het glijmechanisme ontstaat.

Rob Tangenberg, 29-september-2016